piątek, 31 maja 2013

Biały puszek z rabarbarem - szybkie ,smaczne i bardzo puszyste ciasto!

Dzień Dobry :)

Od pewnego czasu chodził za mną placek z rabarbarem :) W swoim ogrodzie mam go pod dostatkiem,więc postanowiłam poszukać jakiegoś szybkiego przepisu na  rabarbarowe ciasto.Tym sposobem trafiłam na bloga Niebieskiej Pistacji,którego znam już od dłuższego czasu i oczywiście polecam ;)
Ciasto "Biały puszek z rabarbarem" wydawało mi się łatwe do zrobienia,szybkie,a przede wszystkim prezentowało się smacznie.Skorzystałam z przepisu NB, lecz troszkę go zmodyfikowałam.
Ciasto wyszło genialne,nie spodziewałam się,że będzie takie pyszne,puszyste i łatwe w przygotowaniu.Wyjątkowo mi się udało,wyrosło,wygląda jak ciasto drożdżowe,ale smakuje zupełnie inaczej,nie jest to suche ciasto,wręcz wydaje się jakby było naponczowane.Jest idealne do niedzielnej kawy czy herbaty.Nie jest bardzo słodkie,ale to tylko zaleta.Moim domownikom smakowało,przepis mi na tyle przypasował,że będę z niego korzystać,zamierzam następnym razem dorzucić do rabarbaru troszkę truskawek,będzie pyszne.Przepis jest uniwersalny,czy dodamy jabłka,czy śliwki będzie równie pysznie smakować.Polecam wypróbować.Szybkie,proste i niedrogie,a smaczne.
 Składniki:
2 szklanki cukru (można dać mniej, ja dałam 1,5 szkl.),
1 op. cukru waniliowego,
4 jajka,
1 szklanka śmietany 12%,
1 szklanka jogurtu naturalnego ( można zamiast śmietany dać ogółem 2 szkl. jogurtu)
8 łyżek oleju
4 szklanki mąki tortowej,
4 łyżeczki proszku do pieczenia,
Opakowanie olejku rumowego lub waniliowego
5-6 łodyg rabarbaru pokrojonego na małe kawałki.
żródło: Niebieska pistacja

 Brytfankę o wymiarach 25x37 (średniej wielkości) wykładamy papierem do pieczenia,możemy wcześniej wysmarować delikatnie dno margaryną do pieczenia.
Musimy przygotować naczynie w którym będziemy ubijać ciasto mikserem.Ja korzystałam z misy dołączonej do miksera. Warto wcześniej przesiać mąkę z proszkiem i mieć przygotowaną w osobnym naczyniu.

Ubijamy jajka na puszysty krem,powoli dosypujemy cukier i cukier waniliowy,cały czas ubijamy masę,następnie dodajemy olej, jogurt,śmietanę i miksujemy jeszcze przez 5 minut. Kolejno wsypujemy przesianą z proszkiem mąkę. Całość dobrze miksujemy. Wylewamy ciasto do formy. Dobrze jest wyrównać ciasto łyżką i rozprowadzić go więcej na boki i ścianki blaszki,bo zazwyczaj na środku wyrasta najwięcej.Posypujemy surowe ciasto rabarbarem i delikatnie dociskamy go do środka.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.Pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka.Ja piekłam ciasto 40 min,wyłączyłam piekarnik i potrzymałam ciasto w piecu jeszcze 5 minut.
Lubicie takie puszyste ciasta?
Ja uwielbiam :)
Niebieska Pistacjo - dziękuję za przepis ;)
Smacznego!
Basia

20 komentarzy:

  1. mniam pychotka :) u mnie ostatnio króluje również ciasto z rabarbarem w różnych wariantach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. teraz powinnam powiedzieć "spodziewaj się mnie przed drzwiami" :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi smaka narobiłaś... A ja teraz się zrobiłam słodyczolubna. Bo kiedyś to bym nawet nie rzuciła okiem ;) Kurczę :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze raz powiem, że super Ci wyszło :)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W tamtym roku miałam cały rabarbar obrobacony, więc został wygnany z pola ;(( a szkoda. Najwyżej kupi się w sklepie, bo uwielbiam rabarbar w cieście ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. ale Ci urosło. bardzo puszyste, lubię kwaskowy smak rabarbaru.
    wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, chyba skorzystam z Twojego przepisu. Bardzo lubię ciasta z rabarbarem:) ale wysokie Ci wyrosło:)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie w ogródku także mam rabarbaru pod dostatkiem, więc na pewno wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja juz wydrukowalam sobie ten przepis - cudnie wyglada -uwielbiam takie ciasta!!!!
    dziekuje bardzo za ten przepis - szukalam takiego wlasnie na lato!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. zapisałam sobie.
    Ja w zeszłym roku odkryłam ponownie rabarbar i 2 razy w tygodniu piekłam ciasto z truskawkami i rabarbarem z kruszonką.
    W oczekiwaniu na tańsze truskawki, wypróbuję takie ciacho

    OdpowiedzUsuń
  13. ciasto z rabarbarem to moje dzieciństwo! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale mi zrobiłaś apetyt na ciasto z "rambarbarem" (tak mówi mój tato ;))!

    OdpowiedzUsuń
  15. A próbowałaś właśnie wersji z samym jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie,ale wydaje mi się,że sekret tkwi w śmietanie,bo ciasto jest takie lekko wilgotne ;)

      Usuń
    2. Niestety 2 dni temu zaciekawiona zrobiłam wersję z samym jogurtem. Klapa, zakalec :(

      Usuń
    3. Przykro mi,ja robiłam je kolejny raz wersja z truskawkami i urosło mi jeszcze większe,wiem,że przepis próbowała Agatka z bloga http://blaubeere-blaubeere.blogspot.com/ i napisała mi,że jest pyszne :)Nie wiem czemu się Tobie nie udało :(

      Usuń
    4. Może spróbuję ze śmietaną tym razem i może będzie w porządku.
      Ciacho wygląda przepysznie, więc się nie poddam

      Usuń

Dziękuję Wam za każdy komentarz,sprawia mi to wielką radość i daje znak,że czytacie moje posty:-)
Proszę nie zostawiaj linków do swojego bloga i reklam,bo Twój komentarz wyląduje w spamie!