Witam Kochani :)
Sezon na truskawki trwa,a moje dzieciaczki domagają się czegoś więcej niż tylko koktajlu ;)Ostatnio serwowałam moim mężczyznom pierogi,które o dziwo nie wyszły zakalcowe,bo czasem mam do tego zdolności ;)
Dostałam świetny przepis od bratowej i nie mogłam wyjść ze zdumienia,gdy przeczytałam,że do ciasta dodaje się gorącą wodę? No nic,spróbowałam i co się okazało?
Jest to moim zdaniem najlepszy przepis na pierogi.
Ciasto wychodzi niezwykle elastyczne i miękkie,smaczne, jedyne co to muszę jeszcze popracować nad sklejaniem pierożków,bo nie wyszły mi idealnie,ale ich smak zrekompensował wszystko :)
A tak wyglądały :) Wiem,jakieś nieforemne i duże hi hi, ale popracuję nad tym :D
Poniżej zdjęcie gotowego ciasta i przepis.
Jak wykonałam?
Na blat wysypałam sobie 3 szkl mąki,dodałam szczyptę soli,zrobiłam dołek i wbiłam jajko,polałam wszystko 3 łyżkami oleju i wymieszałam wstępnie.Następnie dodawałam po trochu gorącej wody i siekałam wszystko nożem,by się nie poparzyć,po chwili zagniatałam ciasto do idealnego połączenia składników.Raz za czas podsypałam delikatnie mąką.Ciasto ma odchodzić od blatu,być jednolite i elastyczne,miękkie.Następnie wycinamy kształ w jakim chcemy mieć pierogi,może być okrągły( nawet lepiej się skleja),do środka dajemy kawałki truskawek i lekko posypujemy je cukrem.Sklejamy i odkładamy na talerz wysypany mąką by pierogi się nie przykleiły do spodu.Wrzucamy je do gotującej się wody,czekamy aż wypłyną i chwilę gotujemy na niskim ogniu,by ciasto było miękkie.Ja swoje pierogi polałam jogurtem naturalnym,posypałam truskawkami,a dzieciom dodatkowo posypałam cukrem.
Zjadłam tylko 3 i nie mam wyrzutów sumienia.Były pyszne.Przepis jest sprawdzony i bardzo go polecam.
Kto lubi pierogi? Mam nadzieję,że przepis się przyda :)
Buziaki
uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńZ nieba mi spadłaś, bo myślałam dzisiaj o pierogach [dostaliśmy truskawy od babci]. Sęk w tym, że nie potrafię zrobić elastycznego ciasta, zawsze wychodzi mi gumowiec niesamowity, do niczego, nawet rozwałkować się nie da :DD
OdpowiedzUsuńMyślisz, że to może pomóc?
Rozumiem, że pod nazwą gorąca woda rozumiesz taki prawie wrzątek? [zagotowana woda, po odczekaniu 5 min]
Zajączku,ja wlewałam odrazu taką z zagotowanego czajnika,włałam do szklanki,a za chwilkę wlewałam,tylko trzeba uważać przy mieszaniu,bo ciasto jest gorące,ale za chwilkę już można wyrabiać,nie powinno wyjść zakalcowe,jestem zachwycona tym przepisem,życzę powodzenia i daj znać czy się udało :* trzymam kciuki!
UsuńAleż bym zjadła z jagodami :> Dzięki za przepis, nie ma to jak sprawdzony ;)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM PIEROGI!!! <3 :D
OdpowiedzUsuńMmm... pyszności :D Pięknie wyglądają- a pewnie jeszcze lepiej smakują ;)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak dania z owoców, bądź warzyw sezonowych- trzeba się nimi nacieszyć, póki się ma możliwość nabyć świeże...i krajowe ;)
ale mi ochoty narobiłaś na takie pierożki! :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierożki pod każdą postacią :) twoje muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPierogów nie lubię, ale truskawki bardzo :) Przeżywam mękę jak od czasu do czasu robię pierogi dla mojej połówki :)))
OdpowiedzUsuńJa pierogi tylko ruskie lubię, ale truskawki to mogę jeść bez opamiętania :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję kiedyś Twój przepis na pierogowe ciasto :)
Jak będę mieć truskawki to na pewno zrobię, naszła mnie niesamowita ochota! <3
OdpowiedzUsuńMusiały być przepyszne, narobiłaś mi na nie ochoty ;)
OdpowiedzUsuńLubię pierogi :) Moja Babcia robiła najlepsze, też zawsze ciasto z gorącą wodą :) I zawsze kazała mi przykrywać odłożone ciasto ściereczką, żeby nie wyschło :P
OdpowiedzUsuńale pyszności uwielbiam pierogi i truskawki :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie jem, haha
OdpowiedzUsuńJa robię ciasto tylko z mąki i gorącej wody, wychodzi zawsze doskonałe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie pierogi, choć zwykle robię typowe ruskie bądź z mięsem. Może to dziwnie zabrzmi ale dwie noce temu śniłaś mi się... oczywiście w pozytywnym znaczeniu.
OdpowiedzUsuńPolecam Ci też zamiast gorącej wody dodać gorące mleko, ciasto jest pyszne i delikatne. Ja nie dodaję jajka (jajko podobno czyni ciasto bardziej twardym.
OdpowiedzUsuńHelen,pięknie dziękuję za podpowiedź i bardzo chętnie zrobię ciasto według Twojej porady :*
UsuńMi zawsze jajko rozrzedza ciasto, przez co gorzej sie skleja, dlatego pozostaję przy samym żółtku. Truskawki, jagody, borówki uwielbiam takie sezonowe pierogi :)
UsuńUwielbiam, pyszności!
OdpowiedzUsuń