Hej Dziewczyny!
Jestem ogromną fanką kruchego ciasta i postanowiłam podzielić się z Wami bardzo fajnym przepisem na szybkie i łatwe w przyrządzaniu ciasto,którego przepis znalazłam w pewnej gazetce.
Szarlotka jest przepyszna,moi chłopcy je uwielbiają.Ja sama muszę uważać na takie specjały,bo porcja ciasta to 340 kcal,ale to że ja się ograniczam,nie oznacza,że nie mogę upiec czegoś słodkiego dla mojej rodziny.Zresztą kawałek ciasta nikomu nie zaszkodzi.Ciasto jest uniwersalne,można wykorzystać jabłka,próbowałam też ze śliwkami i również było pyszne.
A teraz przepis
"Szarlotka z jabłkami i budyniem"
Składniki:
4 szkl mąki
1 szkl cukru ( ja dałam mniej ok 3/4 szkl)
Można dodać 4 łyżki kakao wtedy ciasto wyjdzie nam ciemne,ja zrobiłam bez
1 i 1/2 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka w oryginale ja dałam 2 całe i 2 żółtka
1,5 kg jabłek
2 łyżki bułki tartej
3 opakowania budyniu śmietankowego
1 litr mleka
szczypta soli
Jak wykonać?
4 szklanki mąki dokładnie wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli,najlepiej na stolnicy,po czym dodać cukier, posiekaną margarynę,zrobić dołek i dodać żółtka( jajka),ciasto szybko zagnieść na jednolitą masę.Podzielić ciasto na połowę.Jedną połówkę zawinąć w folię aluminiowa i włożyć do lodówki na 10 min,a drugą do zamrażalnika na ok 30 min.Po 10 min wyjąć jedno ciasto i wyłożyć nim blaszkę,następnie ciasto posypać bułką tartą.
Jabłka umyć,obrać i pokroić w półplasterki,a następnie wyłożyć je na przygotowane ciasto,można posypać odrobiną cynamonu do smaku.
Masa budyniowa:
W wysokim garnku wlać 1 litr mleka,odlać sobie szklankę i dodać cukier oraz budynie,rozmieszać,wlać do gotującego się mleka i taki gorący budyń wylać odrazu na ciasto, rozprowadzić go równomiernie.
Wierzch:
Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na tarce na masę budyniową.
Pieczenie:
Wstawić ciasto do piekarnika,ustawić temperaturę na 170 C i piec szarlotkę 50 min.
Można wierzch posypać cukrem pudrem,ja nie chciałam go dodawać,by było mniej kcal ;)
Ciasto prezentuje się tak :)
Bardzo polecam ten przepis,mam nadzieję,że ktoś skorzysta,będzie mi miło :)
P.s Na moim profilu facebookowym trwa rozdanie,a do wygrania Błyszczyk od Pat&Rub,wystarczy polubić zdjęcie i zgłosić się w komentarzu,konkurs dla lubiących mnie na facebooku :)
Na blogu też będzie konkurs ;)
Link do rozdania
Serdecznie zapraszam!
Buziaki
Lubicie szarlotkę?
Bo dla mnie to zdecydowanie smak dzieciństwa,teraz pragnę by kiedyś tak samo kojarzyła się moim dzieciom ;)
Bo dla mnie to zdecydowanie smak dzieciństwa,teraz pragnę by kiedyś tak samo kojarzyła się moim dzieciom ;)
Uwielbiam szarlotkę, takiej z budyniem jeszcze nie jadłam :) muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńKasienko koniecznie spróbuj i daj znać,ale zapewniam,że jest pyszna ;)
Usuńszarlotka to jest to zawsze wyjdzie smaczna :)
OdpowiedzUsuńSmacznai łatwa w przygotowaniu :)
UsuńWłaśnie wczoraj upiekłam szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńSuper,ja piekę tylko na niedzielę ;)Za często nie mogę :)
Usuńpowoli zaczyna się sezon szarlotek, to chyba jedna z moich ulubionych ciast.
OdpowiedzUsuńLubię kruche ciasto i umiem je piec :) Pysznie wygląda :)
w takim razie zachęcam do wypróbowania przepisu :)
UsuńKocham szarlotkę mojej babci! Chyba jednej i drugiej, tylko druga babcia dawno nie robiła szarlotki - o ile w ogóle ją robiła - nie sposób przypomnieć/wykreować sobie jej smak :)
OdpowiedzUsuńMniam:)Wygląda tak apetycznie,że chetnie bym po nie sięgnęła:)
OdpowiedzUsuńaaale kusząca:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :) Ja pamiętam z dzieciństwa, że mama mojej koleżanki zawsze robiła przepyszną szarlotkę z pianką! Mmm! To dopiero było coś! :) Z budyniem też musi być smaczna :)
OdpowiedzUsuńEh tego powinni zabronić! Ja mam ochote na szarlotkę, ale jako tartę. Chcę wypróbować nową formę ;)
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto, robię bardzo podobne, tylko daje 2 op. budyniu waniliowego, jest naprawdę pyszne:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam i szarlotkę i jabłecznik. A Twoje ciasto przypomina mi jedno ciasto mojej mamy.
OdpowiedzUsuńSzarlotka apetycznie wygląda:)a błyszczyk pomarańczowy chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę wersję szarlotki :)
OdpowiedzUsuń